PerKAHSa 2.0

Event on 19 FEBRUARY 2020

5 Days Moment Challenge

Exco Penerbitan dan Informasi MMKAHS akan mengadakan 5 Days Moment Challenge bersempena Persada Karnival Awang Had Salleh (PerKAHSa 2.0)

Pertandingan ni macam mana ? Haaa senang je, korang cuma perlu bayar RM3.00 sorang, upload kat ig (public) dan kami akan pilih pemenang

Korang yang berbakat dalam bidang fotografi boleh lah join pertandingan ni dan tonjolkan BAKAT anda

  • Hadiah menarik menanti anda !!
  • Sijil penyertaan akan diberikan !!
  • Mata My Cat akan diberikan !!

Kami mengalu-alukan penyertaan daripada semua pihak!! 

Kepada yang berminat sila isi google form dibawah :
https://drive.google.com/open?id=1ruGpeS3XrsIdqZ8Nrdll0mFMZpgkab2_LwQ-tzsF0yc

  • Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi :
    • Danesh Kumar – 60187944372
    • Izaty                 – 60198602059 

Event on 20 FEBRUARY 2020

SEWARNA – Sukan Warisan Rakyat

Antara acara pertandingan yang akan dipertandingkan adalah

Acara 1

    • Pertandingan Kaligrafi
    • Peragaan tradisional
    • Kompang Formasi
    • Vokal Negeriku

Acara 2

Sukan Warisan Rakyat

  • Kategori A
    – Congkak
    – Batu seremban
    – Dam Haji
  • Kategori B
    – Tarik Tali
    – Lari dalam guni

Hadiah Wang Tunai dan Hamper terkumpul bernilai RM1000+-

  • Jom sertai kami pada ketetapan berikut:
    Tarikh: 20-21 Februari 2020 (Khamis dan Jumaat)
    Tempat: Pentas Utama KAB, KSAS

Disediakan

  • Hadiah Wang Tunai & Hamper
  • Mycat
  • Sijil

Yuran 

  • Sukan Warisan
    • Kategori A – RM2 seorang
    • Kategori B – RM20 sepasukan (10 ahli)
  • Pertandingan Kaligrafi & Peragaan Tradisional & Vokal Negeriku – RM5 seorang
  • Kompang Informasi – RM50 sepasukan

‼ Terbuka kepada semua pelajar ‼
Sila isi maklumat di bawah
https://forms.gle/AXyv99RU5bbcXgAM7

Join group di bawah
https://chat.whatsapp.com/BT4zYwXc29SKTNEft0tuYW

Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi:
Farah  60146895547
Icha    60146414071

Event on 21 FEBRUARY 2020

TERRARIUM WORKSHOP (PerKAHSa 2.0) 

‘Gardening A Step Towards A Better Future’

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Mahasiswa/i UPSI

☘ Anda punya hobi menanam ?
☘ Cinta akan tumbuhan hijau ?
☘ Ingin mencari pengetahuan dan minat baharu ?

  • Jom sertai kami pada ketetapan berikut :
    • Tarikh : 21 Februari 2020
    • Masa : 8:30 am – 4:00 pm
    • Tempat : Dewan Khar
  • Antara kelebihan yang disediakan : 
    • MyCat
    • Membuat sendiri (do it yourself) terrarium anda
  • Paling menarik, kami menyediakan pelbagai pakej untuk anda semua
    • 1) STUDENT PACKAGE
    • 2) FAMILY PACKAGE
    • 3) SPECIAL PACKAGE

Apa anda tunggu lagi?! Isi google form di bawah sekarang jika anda berminat

https://forms.gle/yyC8DwQVHJyzkmTu7

  • Sebarang pertanyaan sila hubungi :
    • Sabrina – 60199505280
    • Irdina – 60175129804

KULIAH NISA’ SEMPENA PERKAHSA 2.0

BENARKAH DIA MILIKKU? 

Sempena PerKAHSa 2.0, MMKAHS juga turut menganjurkan Kuliah Nisa’ untuk mengisi masa lapang sewaktu solat Jumaat

Pengisian ialah berdasarkan tadabbur Surah An-Nur, sabda Rasulullah SAW;

عن مجاهد، قال رسول الله صلي الله عليه وسلم: علموا رجالكم سوره‌المائده وعلموا نساءكم سوره النور
“Ajarilah kaum lelaki Surah al-Maidah dan ajarilah kaum perempuan Surah an-Nur”

Berikut butiran :

  • Jumaat, 21 Februari
  • 12pm- 1.30pm
  • Pentas PerKAHSa 2.0
  • MyCat

Pengisian akan disampaikan oleh Nur Ain Nisrina, Timb. YDP II al-Mursyidin Club 

Mencari Cinta Setelah Allah & RasulNya

#MMKAHSxAMC

LESTARI WARISAN BATIK

Anda mempunyai bakat dan minat mencipta corak batik tersendiri

Anda tak tahu dimana nak serlahkan bakat dan minat anda mencorakkan batik

Jom tambahkan pengalaman dan kemahiran anda dibawah bimbingan tenaga pengajar yang professional dalam mempelajari teknik mencanting dan mewarna batik

Yang paling menarik sekali anda boleh membawa pulang hasil corak batik yang telah anda hasilkan

  • Jom sertai kami pada ketetapan berikut:
    • Tarikh  : 21 Februari 2020 (Jumaat)
    • Masa    :2.30pm-6.00pm
    • Tempat: Dewan Kolej Harun Aminurrashid
  • Disediakan
    • Mycat
    • Sijil
  • Yuran
    • Individu- RM 15
    • Berpasangan- Rm 20 (lelaki dan perempuan atau kedua-duanya sekali)
  • Terbuka kepada semua pelajar
    Sila isi maklumat di bawah
    https://forms.gle/VEaT6AZu8NTHA5Td9
  • Join group di bawah
    https://chat.whatsapp.com/G7SURnrgbH1Cjv0nmlvGKW
  • Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi:
    • Hanis       – 601111447181
    • Sureman – 601112181355

PERTANDINGAN AZAN DI UPSI

Terdapat banyak hadis yang menyatakan kelebihan melaungkan azan. Antaranya sabda Nabi SAW:

لَوْ يَعْلَمُ النَّاسُ مَا فِي النِّدَاءِ وَالصَّفِّ الْأَوَّلِ ثُمَّ لَمْ يَجِدُوا إِلَّا أَنْ يَسْتَهِمُوا عَلَيْهِ لَاسْتَهَمُوا

Maksudnya: Kalaulah orang ramai tahu tentang kelebihan melaungkan azan, dan berada di saf pertama kemudian tiada ruang bagi mereka kecuali melalui undian nescaya mereka sanggup mengundi.

Riwayat al-Bukhari (615)

Hadis lain pula menyatakan:

الإِمَامُ ضَامِنٌ وَالْمُؤَذِّنُ مُؤْتَمَنٌ ، اللَّهُمَّ أَرْشِدِ الأَئِمَّةَ وَاغْفِرْ لِلْمُؤَذِّنِينَ.

Maksudnya: Imam adalah bertanggungjawab (damin), tukang azan adalah orang yang dipercayai (amanah). Ya Allah, berilah petunjuk kepada imam-imam dan ampunilah tukang azan.

Riwayat Abu Daud (517)

Sempena karnival Persada Kolej Awang Had Salleh PerKAHSa 2.0, MMKAHS menganjurkan pertandingan azan, berikut butiran;

  • Yuran: RM10
  • Tarikh: Jumaat 21/2, 3.00 pm
  • Tempat: Bilik Rehat Blok A, KAHSSijil
  • MyCat
  • Hamper & Saguhati utk pemenang

Jika berminat, sertai group 

https://chat.whatsapp.com/G362dXQzHovIkXUzmkbGiV

Event on 22 FEBRUARY 2020

DODGEBALL X NETBALL 
Persada Karnival Awang Had Salleh 2.0

Hadiah berupa Wang Tunai dan MYCAT turut disediakan

  • DODGEBALL FOAM: MIXED
    • 1st:RM800+
    • 2st:RM600+
    • 3st:RM400+
  • NETBALL: LELAKI & PEREMPUAN
    • 1st:RM2OO+
    • 2st:RM150+
    • 3st:RM1OO+

Ayuh serlahkan bakat anda sekarang 

Tarikh: 22-23 Febuari 2020 (Sabtu dan Ahad)

Waktu: 8 am – 7 pm

Tempat: Court KAB/ Arena UPSI

YURAN
Netball: RM50 perteam
Dodgeball: RM150 perteam

TARIKH AKHIR PENYERTAAN 19 FEBRUARI 2020 ( RABU )

Jom daftar sekarang di link berikut 

DODGEBALL 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkY30jsztqjGMOBXIeDTHNzYLEFZ6uZ8W5AM4bdOh52yn0uw/viewform?usp=sf_link

NETBALL:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdPjqu1ieEI1NqXCtSzLHXIQzF0GClLYILwGbo3Jqjg35drww/viewform?usp=sf_link

  • Sebarang pertanyaan boleh berhubung dengan 
    • Waffa       60136470113
    • Amar       60179128509
    • Umairah  60133947102 

Challenge yourself to be a warrior 

BENGKEL ‘CAREER GROOMING’ (PerKAHSa 2.0)
‘Where Sophistication and Style Meet’

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Warga UPSI

Anda pernah menyertai Bengkel ‘Soft Skills’?
Berita baik untuk anda kerana pada kali ini kami bawakan kelainan daripada bengkel sebelum ini ✌🏻

Bengkel ‘Career Grooming’ pada kali ini memfokuskan kepada:

  • Pencarian personaliti diri anda
  • Penampilan yang lebih menarik dan bersesuaian dengan diri anda
  • Pendedahan mengenai realiti sebenar alam pekerjaan
  • Ilmu baharu yang jarang ditawarkan

Anda tunggu apa lagi 

  • Jom sertai kami pada ketetapan berikut :
    • 🖋Tarikh : 22 Februari 2020
    • 🖋Masa : 8:30 am – 5:00 pm
    • 🖋Tempat : Bilik Seminar Blok 1, Blok FSM, KSAS

Untuk bengkel kali ini kami turut menyediakan kelebihan yang lebih hanya untuk para peserta sesi ini :

  • Sesi praktikal pemilihan fabrik bersama penceramah
  • Pendedahan Kaedah Make Up
  • Perfume (Tajaan Rex Perfume)
  • Sijil penyertaan
  • MyCat peringkat Universiti
  • Makanan (50 Peserta Terawal)

Yuran penyertaan hanya RM10

Jadi apa anda tunggu lagi ? Isi google form di bawah sekarang jika anda berminat

https://forms.gle/wkMYGj8vsf96csYy9

  • Sebarang pertanyaan sila hubungi :
    • Aishah – 601126120456
    • Nurini  – 60182033110

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera 

Berita baik untuk semua Majlis Mahasiswa Kolej Awang Had Salleh , Universiti Pendidikan Sultan Idris bakal mengadakan Pertandingan Tarian Kreatif iaitu INSPITARI yang berlangsung bersempena Persada Karnival Kolej Awang Had Salleh PerKAHSa 2.0

Tarikh     : 22 Februari 2020
Masa      : 2pm – 6pm
Tempat  : Pentas Utama KAB,UPSI

INSPITARI adalah sebuah program tarian kreatif yang bakal menggunakan prop ketika menari yang bakal menyerlahkan kreativiti dan bakat yang terpendam di dalam diri anda 

Penyertaan adalah secara berkumpulan (yuran per kumpulan)

Hadiah menarik menanti anda !!
Sijil penyertaan dan sijil pemenang akan diberikan !!

Kami mengalu-alukan penyertaan daripada semua pihak !! 

Kepada yang berminat sila isi google form dibawah :
https://forms.gle/4mNH4L89etVZ6tys9

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi :
– Farah  60146895547 
– Hanis  601111447181  

Event on 23 FEBRUARY 2020